Csodálatos emberek VI.: Beton Botanika

Itt az ideje, hogy bevalljam, imádom a kézműves vásárokat! Mindig eltölt egy meleg, otthonos érzés, és közben rettentő kíváncsi vagyok, hogy milyen kreatív dolgot fogok aznap felfedezni. Így találtam rá a Beton Botanikára, ami egyesíti a pozsgások iránti szeretetemet és gyűjtőszenvedélyemet, valamint egy szuper ötletet.

Lady Fraise (LF): Hogyan jött az ötlet, hogy betont használj kaspók, illetve ékszerek készítésére?
Beton Botanika (BB): Az ötlet még 2015-ben körvonalazódott nálam, alapvetően a házunk felújítása miatt kezdtem el foglalkozni a betonnal, mint anyaggal. Akkoriban elég sok külföldi lakberendezési oldalt megnéztem, a beton kezdett betörni a beltéri burkolási technikákba és dekorációkba egyaránt. Engem nagyon megfogott ennek az anyagnak az egyszerűsége, letisztultsága, egyedi megjelenése. Mivel volt itthon minden hozzávaló, ami a betonozáshoz kell, így szabadidőmben elkezdtem kísérletezni. Elindultam a klasszikus beton használatából – ami pl. egy járda elkészítéséhez kell – de hamar kiderült, hogy ez nem alkalmazható a kisebb tárgyaknál, mivel nem lesz elég homogén a felület. Így elkezdődött a megfelelő anyagösszetétel kikísérletezése, ami hónapokig tartott, mire a saját mércémmel mérve megfelelőnek ítéltem. Először a kaspókkal foglalkoztam csak, picivel később vágtam bele az ékszerekbe, elsősorban a saját ízlésemnek megfelelő letisztult darabokat igyekeztem megvalósítani. Hamar kiderült, hogy az ékszerekhez megint más típusú anyagot kell előállítani, úgyhogy ugyanaz a kísérleti fázis előzte meg ezeket is, mint a kaspókat.

Beton Botanika

LF: Maga a beton milyen anyag? Nehéz vele dolgozni?
BB: A klasszikus beton 3 féle összetevőből áll: kötőanyag (cement), víz, adalékanyag (sóder). Ezek megfelelő arányával lehet előállítani ezt a nagy szilárdságú terméket. Természetesen ahhoz, hogy a kaspóknál és ékszereknél ezt a letisztult felületet láthassuk, minél finomabb keveréket kell előállítani, amit az adalékanyag szemcseméretének csökkentésével tudunk elérni. Sokan kérdezik például az ékszerek esetében, hogy a beton nem nehéz, mennyire viselhető? Ilyen kis mennyiségben abszolút viselhető, szoktam is mondani az érdeklődőknek, hogy nyugodtan próbálják fel a nyakláncokat, nézzék meg mennyire könnyű. Kevesen tudják azt is, hogy az arany fajsúlya közel 10-szer akkora, mint a betoné. A beton nehézségéből adódó tévhitek valószínűleg abból fakadnak, hogy míg aranynál grammokról beszélünk, addig betonnál elsősorban mázsákról, vagy tonnákról, hiszen alapvetően nem ékszerek jutnak eszünkbe a beton szó hallatán, hanem pl. épületek.
A beton nem egy nőies anyag, már ami a készítéssel járó munkálatokat illeti. Az alapanyagoknak is van súlya, a keveréshez és a termékek készítéséhez, szállításához is szükséges némi fizikai erő. Vannak kevésbé szerethető munkálatok, mint például a csiszolás, de a végeredmény kompenzálja a készítéssel járó fáradalmakat. Úgy gondolom, az anyag keménysége, ridegsége ellenére igazán elegáns és nőies darabokat is elő lehet állítani mind ékszer, mind kaspó tekintetében.

LF: Hogyan kell elképzelni egy kis kaspó megszületését? Milyen technikai dolgok szükségesek hozzá?
BB: Egy kaspó készítésénél a megfelelő arányokban össze kell keverni a beton száraz alapanyagait, majd hozzáadni a szükséges vizet. A víz mennyisége a végén kulcsfontosságú, ugyanis ha túl száraz lesz a keverék, akkor nem lehet vele dolgozni, ha pedig túl folyós, akkor gyenge lesz maga a beton. Utána ezt a keveréket szilikon vagy műanyag formákba töltöm, majd kialakítom még a virágcserépnek való helyet, egy másik edénnyel. A folyamat a légbuborékok eltávolításával végződik, rázó technikával. Pár nap múlva a kémiai reakcióknak köszönhetően megszilárdul az anyag, majd el lehet távolítani az öntőformákból. A teljes kötési idő több hét. A nagy meleg, vagy hirtelen száradás nem tesz jót a betonnak (használhatatlanná is válhat), ezért egy darabig folyamatosan nedvesen kell tartani, hogy a kötés megfelelő ütemben történjen.
Többféle kaspó készül nálam, hagyományos szürke- vagy fehércement, különböző oxid festékekkel anyagában színezett, illetve akrilfestékekkel utólag díszítettek. Igyekszem minél szélesebb szortimentet kialakítani, formálódni a vásárlói igényeknek megfelelően. A betonhoz nagyon illenek a klasszikus geometriai formák, ezzel a letisztultságot lehet hangsúlyozni, az oxid festékekkel például az idén nagyon divatos márványos hatást tudom elérni, az utólag festett darabokat pedig szinte bármilyen motívummal el tudom látni, de ezekkel a mintákkal is az egyszerűségre törekszem.

LF: Mi inspirál az egyes darabok megalkotásánál?
BB: Fontosnak tartom, hogy mindig legyen valami újdonság, ami jelentkezhet akár egy új formában, vagy egy új színben, vagy mintában is. A fekete, fehér, arany, ezüst színek, illetve az állatmintás kaspók nagyon keresettek, ezeket igyekszem mindig az évszakoknak megfelelő, vagy ünnepi motívumokkal kiegészíteni. Az ékszereknél nagyon látványos hatásokat és felületeket lehet elérni, ha nem a klasszikus folyami homokot használom adalékanyagnak, hanem különféle színes ásványi őrleményeket. Már maga az elkészítési folyamat, a kísérletezés egy külön élmény, ugyanis csak száradás és csiszolás után derül ki milyen lesz valójában a késztermék színe, megjelenése.

LF: Hol lehet elérni az alkotásaidat?
BB: A Beton Botanika még viszonylag egy induló vállalkozás, üzletben egyelőre nem elérhetőek a termékek. Az alkotásaimat Szegeden főként a Bödön Piacon lehet megtalálni, ami minden hónap második vasárnapján kerül megrendezésre a Szeged Plázában. A közösségi felületeken Facebookon és Instagramon megtalálható vagyok ugyanezen a néven, így ha a piacokon nem is tudok az érdeklődőkkel találkozni, az egyedi rendeléseket online is meg tudjuk beszélni, amelyeket Szegeden belül el szoktam vinni a vásárlóknak, illetve postázom is a rendeléseket. Igyekszem a környező települések rendezvényein is részt venni a jövőben, előfordulhat, hogy Budapesten is.

LF: Milyen jövőbeli terveid vannak?
BB: Szeretném minél szélesebb körben eljuttatni az emberek felé, hogy ma már a beton az építészeten túlmutató anyag, bátran kerülhet beton kaspó egy irodába, gyerekszobába, nappaliba. A formák és a minták sokfélék, mindenki megtalálhatja a neki tetsző darabot. Fontosnak tartom azt is, hogy ha már nem tudunk minden időnkben a természetben lenni, próbáljuk minél több növénnyel körbevenni magunkat. Egyrészt szemet gyönyörködtető a látványuk, másrészt gondoskodásra, figyelemre ösztönöznek minket. Ezek a pozsgás növények, amelyek a beton kaspókba kerülnek, az átlagos szobanövényekhez képest talán kevesebb törődést igényelnek, hiszen a vizet a húsos leveleikben tárolják, nem is szabad túlzottan öntözni őket. Az állatmintás kaspókkal akár a gyerekeknek is megmutathatjuk, hogy kevés odafigyeléssel a lakásunkban is élhetünk harmóniában a természettel. Az ékszerek, mint az öltözködés is, az önkifejezésünk része, sokan szeretnek játszani különféle kiegészítőkkel. Szerintem, ha valaki egyszerűbb, vagy különlegesebb anyagú darabokat keres, akkor igen sokat kell keresgélnie, mire rátalál az áhított ékszerre. A beton, mint ékszer alapanyag rengeteg lehetőséget rejt magában, még az elképzeléseim felét sem sikerült mind elkészítenem. Rengeteget lehet játszani a formákkal, anyaghasználattal, még többet a színekkel. A cél az, hogy erről az anyagról ne csak a szürkeség jusson az emberek eszébe, merjenek bátran viselni meghökkentő darabokat is.

További információkért kattints ide:
Beton Botanika (Facebook)
Beton Botanika (Instagram)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s